Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça sorulan sorular , siz değerli ziyeretçilerimizin bizlere her zaman sorduğu sorulardan derlenerek hazırlanmıştır.
Bazı soruları aşağıda listeledik. Ancak sorularınız cevap bulabileceğiniz YouTube kanalımız sizler için üretmeye devam ediyor.
Sorular
Türk vatandaşı ile evliliğe bağlı 3 yılın sonunda vatandaşlık hakkı elde edilir. Bu hak elde edildikten sonra ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak müracaatınız gerçekleştirilebilir
-Türkiye’de yaklaşık 7 senedir kaçak olarak yaşıyorum, bu kaçaklığı sona erdirip normal yabancı uyruklu çalışanlar gibi çalışma izni alıp kısa süre içerisinde buraya geri dönebilir miyim?
Kendi ülkenizde ki Türk büyükelçilik veya başkansolosluk aracılığı ile yasal izin müracaatımızı gerçekleştirerek çalışma izninizi alıp ülkemize getirebiliriz.
-Ben Türkiye’de yeni bir düzen kurmak istiyorum ancak bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum bu konuda bana her türlü imkanı verebilirmisiniz?
Evet, dönebilirsiniz. Normal şartlarda ülkemizde kaçak kalan yabancıların çalışma izin işlemleri ilgili ülkedeki Türk Büyükelçilik/Konsolosluk aracılığı ile yapılabilmektedir.
-Ev hizmetlerinde çalışma izni alımı ortalama kaç gündür?
Ev hizmetlerinde çalışma izni alımı ortalama 10 iş günü içerisinde tamamlanabilmektedir.
-Ben yoğun iş temposu nedeniyle çocuğuma bakacak bir yabancı uyruklu ev hizmetlisi çalıştırmak isteyen bir Türk vatandaşıyım. Yabancı çalışanımın çalışma izninin alınması bana ne gibi avantajlar sağlar?
Yabancıya alınan çalışma izni öncelikle hukuki olarak Türk vatandaşı iş vereni güvence altına almaktadır. Ayrıca, 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre yabancı işçi çalıştıran iş verenin çalışma izni alma zorunluluğu mevcuttur. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi çalışma izinleri kısmından öğrenebilirsiniz.
-Oturma izni işlemlerimiz sırsında Göç idaresi Genel Müdürlüğünde sürekli olarak problemler yaşıyoruz bu konuda bize ne gibi yardımlarınız olabilir?
Oturma izni müracaatlarında işlem yapılacak yabancının durumuna göre en uygun başvuru türü belirlenerek gerekli randevuları alınır. Randevu alımı için gerekli olan özel sağlık sigortası adınıza gerçekleştirilir. Müracaat türüne göre gerekli evrak listesi tam ve eksiksiz olarak sizler ile paylaşılarak oturma izni süreci olumlu olarak tamamlanır.
-Ben yurt dışında kendi işinde öncü bir şirketin sahibiyim ve Türkiye’de ortaklık yapmak istiyorum. Bu hususta oraya gelmeden çalışma izni mi buradan alabilir miyiz?
Vekalet vermeniz durumunda gerekli şirket ortaklığı veya şirket kurulumu işlemleriniz tamamlanıp ülkemize giriş yapmanıza gerek kalmadan yurtdışı başvurusu ile çalışma izni işlemleriniz tamamlanabilmektedir.
– Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden oturma izni işlemlerimi yapamıyorum artık ne yapmam gerekiyor?
Türkiye’de yasal süreyi aşarak kaçak durumda iseniz çıkış giriş yaparak şartlı giriş ile ülkemize tekrar giriş yapılabilir. Bu aşamadan sonra yasal süre içerisinde Göç İdaresi Müdürlüğü’ne gerekli müracaatlar yapılarak oturma izni işlemleri olumlu olarak sonuçlandırılabilir.
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evliyim ikamet tezkeresini nasıl alabilirim?
Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca evlilik belgeniz mevcut ise Göç İdaresi Müdürlüğü’ne Aile İkameti türünden gerekli başvurularınız tamamlanabilir. Süreç içerisinde müracaat için gerekli evraklar tarafınıza iletilip evliliğe bağlı aile ikameti olumlu olarak tamamlanabilir.
-Türkiye’ de yaklaşık olarak 1 senelik vize ihlal durumu var ne yapmalıyım?
Türkiye’de yasal süre aşıldığı için ülkemizden çıkış yapıldığında giriş yasağı konulma durumu mevcuttur. Bu sebeple ülkemize kısa sürede tekrar giriş yapılabilmesi için çalışma izninin alınması gerekmektedir. Ülkemizden çıkış yapılmadan önce çalışma izni için gerekli ön başvuru dosyasının oluşturulması ve bu dosyanın ilgili ülkedeki Türk Büyükelçiliği’ne teslim edilerek çalışma izni müracaatının ilk aşaması gerçekleştirilir. Çalışma izni sonuçlandığında ilgili yabancı ülkemize tekrar giriş yapabilecektir.
– Türkiye’ye giriş yaptığım zaman bana 10 gün içerisinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden oturma izni işlemlerimi tamamlamamı istediler, ancak randevu dahi alamıyorum ne yapmalıyım?
Oturma izni müracaatı için gerekli olan özel sağlık sigortası adınıza tarafımızca düzenlenerek, konusunda uzman arkadaşlarımızca sizler için yasal süre içerisinde oturma izni müracaatınız tamamlanacaktır.
– Çalışma izni alımı konusunda Bakanlık nezdinde yapılan değişiklikler nelerdir?
Eski sistemde E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilen müracaatlar artık yeni sistemde E-imza üzerinden yapılmaktadır.
-Suriyeliyim, çalışma izni almak istiyorum ne yapmalıyım?
Suriye uyruklu vatandaşların çalışma izni alabilmesi için Geçici Koruma Statüsünde bulunmaları gerekmektedir. İlgili ilin valiliğinden temin edilen kimlik kartı ile birlikte sizler adına gerekli çalışma izni müracaatlarını gerçekleştirip olumlu olarak sonuçlandırabiliriz.
-Suriyeliyim, vatandaş olabilir miyim?
Suriye uyruklu yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmeleri için usulüne uygun olarak çalışma izni müracaatının yapılması ve olumlu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Suriye uyruklu yabancıların çalışma izinleri tarafımızca gerçekleştirilerek vatandaşlık haklarının elde edilmesi sağlanmaktadır.
-Ben Türkiye’de yeni bir düzen kurmak istiyorum ancak bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum bu konuda bana her türlü imkanı verebilir misiniz?
Bizler ülkemizde yaşamak isteyen bir yabancının yasal izin işlemlerinin yanı sıra; yatırım, evlilik, şirket kurma gibi önem arz eden diğer konularda da danışmanlık hizmeti vererek yeni düzen kurmanıza katkı sağlıyoruz.
Yine de anlamadığınız bir sorunuz olursa bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Cevaplarınızı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vb. bakanlıklara danışarak almaktayız. Sadece bu sorularla sınırlı değilsiniz. Aklınıza takılan, merak ettiğiniz ya da kesin doğruluk istediğiniz konularda dahi bizlere sorabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece bizi aramak. Sorunuz basit bile olsa hiç çekinmeden arayın cevaplarız. Bizi sizden birisi olarak görebilirsiniz; Biz =Siz 🙂 Bekliyoruz.