Yabancı Doktor Çalışma İzni Nasıl Alınır
Yabancı Doktor Çalışma İzni Nasıl Alınır
Yabancı doktor çalışma izni; 2012 yılı itibari ile çıkarılan ve resmi gazetede yayımlanan Yabancı Doktorların Çalışma İşlemleri; hala yürürlükte bulunmakta ve çalışma izni alacak olan yabancı uyruklu doktorlar için geçerliliğini korumaktadır. Fakat 2012 yılında çıkarılan bu Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri diş hekimi, eczacı, ebe ve hasta bakıcılar bu düzenlemenin dışında bırakıldı. Yabancı Doktor Çalışma İzni alabilmek için öncelikle Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu doktorların diploma, mezuniyet belgesi veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin onaylanmış hali ve Sağlık Bakanlığı’nca da tescil edilmiş olması gerekmektedir. Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için kişilerin mesleklerini icra etmesine engel bir durum olmamalı ve en az B seviyesinde Türkçe biliyor olmalılardır. Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için bu belgelere ek olarak çalışılan sağlık kuruluşundan alınan aylık ücret miktarlarının belirtildiği hizmet sözleşmeleri de Sağlık Bakanlığına sunulması zorunludur. Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri sadece özel hastanelerde ve kliniklerde gerçekleşmektedir. Devlete bağlı hastanelerde yabancı uyruklu doktorlar için çalışma izni verilmemektedir.
Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için gerekli koşullar ise kısaca şu şekilde sıralanacaktır.
- Tıp fakültesi diplomaları veya uzmanlık belgelerinin denkliği onaylanmış olmalı ve bu belgeler Sağlık bakanlığı tarafından da tescil edilmelidir.
- Yabancı Doktor Çalışma İzni alacak doktorların mesleğini icra etmesine engel kanuni işlemleri de bulunmamalıdır.
- Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafınca yapılacak olan; Türkçe Dil Sınavında kişilerin B veya üzeri seviyede başarı göstermesi gerekmektedir.
- Yabancı Doktor Çalışma İzni için ilgili mevzuata göre Türkiye’de çalışma ve ikamet izni de alınmış olmalıdır.
- Doktorlar için zorunlu olan mesleki mali sorumluk sigortası yaptırılmış olunmalıdır.
Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için gerekli evraklar ise şu şekilde olmaktadır.
- İlgili makam tarafından diploma veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğiniz gösteren onaylar.
- Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe Dil Sınavından B ve üzeri şekilde not alındığına dair belge…
- Türkiye’de ilk defa mesleklerini icra edecek olan doktorların geldikleri ülkelerin Sağlık Bakanlığı veya Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerinden alınacak ve kanunen mesleğin yapılmasına engel halinin olmadığı belgesi
- Çalışılan özel sağlık kuruluşu ile yabancı sağlık personeli arasında yapılmış olan ve yabancı sağlık personeline ödenecek aylık ücretlerin miktarını gösterir hizmet sözleşmesi
Yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de sağlık sektöründe çalışma izni alması için ibrazı zorunlu olan belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin eksiksiz ve tam şekilde ilgili kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir. Evrak eksikliği gibi durumlarda çalışma izinleri çıkmayacak ve belgelerin tamamlanması istenecektir. Yabancı sağlık personelinden Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için istenen belgeler şunlar olmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılmış olan çalışma izni talep dilekçesi. 2527 sayılı kanuna göre Türkiye’de çalışma izni almak için yabancılardan bu hususu dileklerinde bildirmeleri istenecektir.Yabancı personel başvuru formu bulunmalıdır.
Başvuru formu 4 nüsha, 3 sayfa, son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf, işveren ve yabancı uyruklu doktor tarafından imzalanmış gerçek nüshalardan oluşmalıdır.
- Türkçeye tercüme dilmiş noter onaylı veya konsolosluk onaylı pasaport sureti
- Türkçeye tercüme edilmiş noter onaylı veya konsolosluk tarafından onaylanmış olan Tıp Fakültesi diploma sureti
- 1 adet özgeçmiş, Türkçe olarak düzenlenmeli ve 2 A4 sayfasını geçmemelidir.
Türkiye içerisinden yapılacak olan Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri başvurularında geçerli ikamet tezkeresi noter onaylı sureti makama teslim edilmelidir. (bu belgede dikkat edilmesi gereken durum ise; öğrenim amacı ile verilen izni hariç, ikamet tezkeresinin süresinin en az altı ay olması ve başvurunun da bu süre içerisinde yapılması zorunlu kılınmıştır. Bu süre dışarısında kalacak olan kişiler ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine başvuru yapması gerekecektir.)
Süresiz, istisnai ve bağımsız çalışma izin türlerine göre yönetmelikte istenen diğer belgeler ise ayrıca ibraz edilmelidir. Bu belgeler kişilerden kişilere farklılık göstermekte ve gerektiği takdirde kişilerden özellikle istenmektedir.
Sağlık sektöründe Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri için, işlem yapılacak olan başvuruların 1 asıl 3 fotokopi olmak üzere dört ayrı dosya hazırlamaları ve başvuruda eksiksiz olarak bu dosyaları ilgili makamlara sunmaları gerekmektedir.
Yabancı Doktorların Çalışma İzni İşlemleri hakkında detaylı bilgi için lütfen bizlerle iletişime geçiniz.
Merhaba, yabancı doktorlar kendi muayenesini açabilirler mi.. örneğin yabancı diş hekimi kendi muayenesini açabilir mi şartları nelerdir?