Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluş Şartları
Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluş Şartları

Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluş Şartları konusunda Türkiye’de yasal bir engel bulunmamaktadır. Şirket kuruluşu ve hisse satın alma konularında Türk vatandaşlarına tanınan haklar yabancı ülke vatandaşları içinde geçerli olmaktadır.
Yabancı ortaklı şirket kuruluş şartları konusunda en önemli ayrıntı ortaklara çalışma izni alınması durumudur. Yabancı ortaklar için çalışma izni alınması zorunludur ve bunun için şirket kuruluşu sırasında ve sonrasında bazı önemli noktaların yerine getirilmesi gerekiyor.
Yabancı ortaklı şirket kuruluş şartları; yabancı ortaklar ve yabancı şirket müdürleri için çalışma izni alınması gerekmektedir. Çalışma izni için şirketin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.
- Şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL ya da brüt satışlarının en az 800.000 TL ya da son yıl ihracat tutarının en az 250.000 USD olması gerekmektedir.
- Çalışma izni talep edilen şirkette her yabancı ortak için en az 5 ( Beş ) Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının istihdamı zorunludur. İzin isteyen yabancı şirket ortağı ise beş kişilik istihdam şartı, bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için aranır. Aynı şirkette birden fazla yabancı için çalışma izni alınacaksa, çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı 5 ( Beş) Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşını istihdamı aranmaktadır.
Şirket kuruluşu yapılırken yabancı ortakların çalışma izinlerinin olması gerekmemektedir. Şirket kuruluşundan sonra çalışma izni için başvuru yapılabilir.
Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu
Yabancılar için şirket kuruluş evraklarının yanı sıra bazı özel belgeler ve bilgiler gerekmektedir. Bunlar dışında yerli ortaklı şirket kuruluşu ile aynı belgeler hazırlanacak ve aynı süreç takip edilecektir.
- Ortaklara ait pasaportların Apostil Onaylı , Noter Onaylı Türkçe Tercümesi 4 Adet.
- Ortaklara ait Vesikalık Fotoğraf 3 Adet
- Ortaklara ait vergi numarası
- Ortakların varsa ikamet izinleri
- Müdür için tescil talepnamesi 2 Adet
- Kira kontratı
- Vekaletname
Gerekmektedir.
Eğer ortak tüzel kişi ( şirket ) olacaksa bu evraklara ek olarak;
- Şirketin Türkiye’de şirket kuruluşuna ortak olabilmesi için alacağı genel kurul kararı
- Tüzel kişi müdür atanacaksa bunun için müdür atama kararı
- Şirketin Ticaret Sicil Belgesi
- Şirketin yetki yazısı
gerekmektedir.
Şirket ortaklarının Türkiye’de herhangi bir bankada daha önce hesap açtırmış olmaları işlemleri hızlandıracaktır. Eğer hesap açılmadıysa daha önce şirketi kuruluşu için öncelikle sermaye blokesi öncesi pasaport ile bankaya başvurup hesap açılması konusunda bir sorunun olup olmadığı araştırılmalı. Bu konu Arap ülkelerinin vatandaşları için önem taşımaktadır.
Detaylı bilgi için lütfen bizlerle iletişime geçiniz.